Waar moet ik beginnen bij het willen kopen van een huis?

Wanneer je overweegt om een huis te kopen, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een hypotheekadviseur en een makelaarskantoor. Een hypotheekadviseur kan je helpen om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden en welke hypotheek het beste bij jou past. Dit geeft je een duidelijk beeld van je maximale budget en maandlasten. Hierdoor kun je de zoekcriteria voor een woning bepalen, zoals de regio en het type woning.

Aankoopbegeleiding kan je helpen bij het hele proces, zoals het dagelijks zoeken, het plannen van bezichtigingen en het doorlopen van alle processen wanneer je overgaat tot het kopen van een huis. Er is een uitgebreid netwerk, kennis van de lokale markt en je krijgt advies over de waarde van de woning die je op het oog hebt. Verder worden onderhandelingen gevoerd en wordt het papierwerk geregeld. Vaak heeft een makelaar ook meer kans om nog een bezichtiging te plannen dan iemand zonder begeleiding.

Begin dus je huizenjacht met een kennismakingsgesprek bij de aankoopmakelaar van Aland. Dit legt een stevige basis voor een succesvolle zoektocht naar je droomhuis. Ons werkgebied, Noord-Holland, omvat bijvoorbeeld steden als Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Haarlem, Hoofddorp, Landsmeer, IJmuiden en Zaandam. Behoefte aan een hypotheekadviseur of andere diensten tijdens het aankoopproces? Geen zorgen, wij brengen je in contact met alle benodigde experts, waaronder hypotheekadviseurs, taxateurs en bouwtechnisch keurmeesters.

Wat kost het om een huis te kopen?

Wanneer je een huis koopt via een makelaar, zijn er verschillende kosten waarmee je rekening moet houden.
1. Makelaarskosten: Als je een makelaar inschakelt voor aankoop, betaal je hiervoor een courtage. Dit is een vergoeding voor de diensten van de makelaar bij het vinden en aankopen van de woning.

2. Notariskosten: Voor het opstellen en passeren van de koopakte heb je een notaris nodig. De notariskosten kunnen variëren afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de transactie.

3. Overdrachtsbelasting: Bij de aankoop van een bestaande woning moet je overdrachtsbelasting betalen. Dit percentage is afhankelijk van de aankoopprijs en wordt vastgesteld door de overheid.

4. Advies- en bemiddelingskosten: Als je een hypotheek afsluit, kunnen er kosten zijn voor hypotheekadvies en bemiddeling. Deze kosten kunnen worden berekend door de hypotheekadviseur of worden opgenomen in de kosten van de hypotheek zelf.

5. Bouwkundige keuring: Niet verplicht maar soms verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je een huis koopt. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van de grootte en staat van de woning. Deze liggen tussen de 350 en 450 euro.

6. Kosten voor een taxatierapport: Als de geldverstrekker een taxatierapport vereist, kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Deze liggen tussen de 600 en 850 euro

Welke stappen zijn er bij het kopen van een woning?

Bij het kopen van een woning doorloop je over het algemeen de volgende stappen:

  1. Financiële voorbereiding
  2. Wensen en eisen vaststellen
  3. Zoektocht naar een woning
  4. Bezichtigingen
  5. Onderzoek en due diligence
  6. Onderhandelingen
  7. Koopovereenkomst
  8. Financiering regelen
  9. Notaris en levering
  10. Verhuizing en inrichting
Woning kopen

✅ Financiële voorbereiding: Voordat je begint met zoeken naar een woning, is het essentieel om je financiële situatie te beoordelen en te bepalen wat je kunt lenen en wat je budget is. Dit omvat het raadplegen van een hypotheekadviseur om de financieringsmogelijkheden te bespreken en een hypotheek in principe te laten goedkeuren.

.

✅ Wensen en eisen vaststellen: Maak een lijst van jouw wensen en eisen voor de ideale woning. Denk hierbij aan locatie, type woning, aantal slaapkamers, voorzieningen en prijs. Dit kan ook in overleg met je begeleidende makelaar.

✅ Zoektocht naar een woning: Aland gaat voor je opzoek naar woningen die voldoen aan jouw criteria. Dit gaat meestal via diverse kanalen zoals de bekendere huizenplatforms maar ook soms door het netwerk dat Aland heeft.

✅ Bezichtigingen: Plan bezichtigingen voor de woningen die je interessant vindt. Tijdens deze bezichtigingen kun je de staat van de woning beoordelen en eventuele vragen stellen aan de verkoper of makelaar.

✅ Onderzoek en due diligence: Voordat je een bod uitbrengt op een woning, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar verschillende aspecten, zoals de juridische status van de woning, eventuele bouwkundige gebreken, de buurt en voorzieningen, etc.

✅ Onderhandelingen: Als je een geschikte woning hebt gevonden, kun je een bod uitbrengen via jouw makelaar. Onderhandel vervolgens over de prijs en andere voorwaarden zoals opleveringsdatum en eventuele overname van roerende zaken.

✅ Koopovereenkomst: Als er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden, wordt er een koopovereenkomst opgesteld waarin alle afspraken worden vastgelegd. Zodra beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, is de koop in principe gesloten onder voorbehoud van financiering en eventuele bouwkundige keuring.

✅ Financiering regelen: Na het tekenen van de koopovereenkomst ga je verder aan de slag met het regelen van de financiering voor de woning. Je hypotheekadviseur waar je al reeds contact mee hebt gehad helpt je hierbij.

✅ Notaris en levering: De laatste stap is een korte inspectie en vervolgens door met de overdracht bij de notaris. Hier wordt de woning officieel op jouw naam gezet en worden de financiën afgehandeld. Na het passeren van de akte van levering ben je de nieuwe eigenaar van de woning.

Woning kopen met aankoopbegeleiding door Arne

Aankoopbegeleiding door Aland bij kopen van een woning

Het kopen van een woning is een complex proces dat zorgvuldig moet worden aangepakt. Vaak verlopen zaken anders dan verwacht, en als je niet over de juiste kennis en ervaring beschikt om met deze onverwachte situaties om te gaan, kunnen de consequenties ernstig zijn. Aland kan je begeleiden bij elke stap van dit proces. Indien nodig brengen we je in contact met stylisten en vakmensen. Alles wordt in overleg met jou gedaan en op een volledig transparante manier.

Een makelaarskantoor fungeert als een soort verzekering die de kans op problemen vermindert en tegelijkertijd zorgt voor een betere aankoop. Dus waarom zou je geen gebruik maken van deze waardevolle hulp? Ontdek hier meer over de diensten van Aland als aankoopmakelaar. Met onze expertise en begeleiding kun je met vertrouwen je droomwoning vinden, met minder risico’s en een beter resultaat.

Maak kennis met Arne

Ontmoet onze aankoopmakelaar, Arne, die je graag begeleidt bij het vinden en kopen van je ideale woning. Vul het formulier op deze pagina in of neem telefonisch contact met ons op. Arne zal contact met je opnemen om alles direct door te nemen of om een kennismakingsgesprek te plannen waarin al je wensen en behoeften kunnen worden besproken. Het invullen van het formulier is de eerste vrijblijvende stap op weg naar het vinden en kopen van je droomhuis. Het verplicht je tot niets.

WhatsApp-icon Whatsapp Aland BEL ALAND MAKELAARS